Geloof het of niet
we zijn allemaal bijgelovig:
Geloof het of niet, we zijn allemaal een beetje bijgelovig.In principe willen uw hersenen niet, of willen niet geloven in willekeur, het gelooft dat u altijd enige controle hebt, zelfs als dat niet zo is.
Bijvoorbeeld, craps-spelers gooien dobbelstenen minder krachtig wanneer ze lage aantallen willen, alsof dat een verschil zal maken.
Toch hebben vele studies aangetoond dat gokkers meer zullen inzetten en langer blijven gokken als ze wel een persoonlijke rol hebben in deze fundamenteel willekeurige gebeurtenissen. In sommige gevallen beïnvloedt dit zelfs de stijl van de specifieke acties in het spel. Bijvoorbeeld, craps-spelers hebben de neiging om de dobbelstenen met minder kracht te gooien wanneer het gaat om lage getallen te gooien.
(Huizen met adressen die als geluksnummers worden beschouwd verkopen beter.)
Mensen geloven dat als ze een loterij lot weggeven er meer kans is om te winnen:Is dat gekkenpraat ? veel mensen geloven het: Mensen zijn terughoudend om loten weg te geven of om te ruilen, een resultaat dat onderzoekers hebben toegeschreven aan geanticipeerde spijt. De auteurs suggereren dat de subjectieve kans-beoordeling van mensen ook maakt dat ze niet geneigd zijn om te ruilen. Vier studies onderzochten subjectieve kans-beoordeling met betrekking tot uitwisselen en zelf behouden van loterijloten en vonden dat (a) uitgewisselde loterijloten worden beoordeeld als: meer kans om een loterij te winnen dan zelf gehouden loterij loten (PsycINFO Database Record (c) 2007 APA)
Las Vegas weet hoe de klanten tevreden te houden, het maakt niet uit wat ze geloven:In Las Vegas, waar bijgeloof welig tiert, laten veel grote casino-hotels (zoals MGM, Wynn en Palms Place) verdieping-nummers weg: 4, 14, 24, 34 en 40 tot 49, omdat het getal "4" wordt beschouwd als pech/ongeluk in de Chinese traditie.
(Zelfs Nobelprijswinnaars, toch een vrij rationeel groepje, zeggen dat een deel van hun succes te danken is aan geluk .)
En ongeluk lijkt net zo goed te bestaan. Uit onderzoek blijkt dat er echt vatbaarheid voor ongelukken is : ... Uit een meta-analyse van de verdeling van de ongevallen in een doorsnee bevolking, blijkt dat het waargenomen aantal individuen met herhaalde ongevallen hoger was dan het verwachte aantal door toeval. Conclusie: vatbaarheid tot ongevallen bestaat ...
Dus waarom liegen we tegen onszelf ? Het gevoel dat we controle hebben is van vitaal belang. Het vermindert stress (en de kans op een hartaanval.)
Het kan een waanvoorstelling zijn, maar misleid, zijn we gelukkiger. En waan doet ons beter presteren dan gemiddeld:
.Bijgeloof kan prestatieverhogend zijn.
.Irrationele overmoed verhoogt de producitiviteit en verbetert teamwerk .
."Zelfbedrog is in verband gebracht met vermindering van stress, een positief zelfbeeld, en verhoogde pijntolerantie, dat allemaal kan motivatie en prestaties verbeteren tijdens taken in competitieverband."
top/menu:Dus u bent een scepticus. Niet nodig, u wordt niet aangemoedigd om in magie te geloven. Een van de belangrijkste manieren waardoor geluk echt werkt, is door het vergroten van zelfvertrouwen. Het is een placebo-effect. En dat is waarom het werkt om iemand geluk te wensen:
Het activeren van een positieve bijgeloof kan het zelfvertrouwen stimuleren van mensen, dat op zijn beurt de prestaties verbetert ...
En het is dezelfde reden waardoor geluksamuletten werken :De onderzoekers vonden dat door het activeren van geloven in geluksvoorwerpen deze voorwerpen consequent in staat waren om het zelfvertrouwen van mensen te stimuleren en dat deze opleving in zelfverzekerdheid op zijn beurt een breed scala van prestaties beïnvloed. Geluks denken, bleek in dit onderzoek, het vermogen van mensen positief te beïnvloeden om puzzels op te lossen en om de foto's afgebeeld op zesendertig verschillende kaarten herinneren, en zelfs het verbeteren van hun prestaties te kunnen gebruiken in golfen! In feite presteerden, mensen met een geluksvoorwerp, significant beter dan mensen zonde geluksvoorwerp/amulet. Dus, het hebben van een geluksvoorwerp zal van u een betere golfer maken als u om zulke dingen geeft, en uw cognitieve prestaties verbeteren in taken zoals geheugenspelletjes.
Dus wat ons zelfvertrouwen vergroot kan ons meer geluk brengen." Wat zou er anders werken?
In zijn onderzoek naar geluk, bracht Richard Wiseman op deze vier principes:
De vier essentiële principes :
Sta open voor meer mogelijkheden, interactie met een groot netwerk van mensen, stop met routines en houd een ontspannen houding ten opzichte van het leven.
Het blijkt dat gelukkige mensen de neiging hebben om open te staan voor kansen (of inzichten) die spontaan langs komen , terwijl ongelukkige mensen de neiging hebben om routinematig te zijn, gefixeerd op bepaalde specifieke uitkomsten.
Hij heeft ook bruikbare tips om meer gelukkig te worden:Dit was de belangrijkste conclusie: U kunt uw eigen geluk te creëren. "Ik ontdekte dat het op de juiste plaats en op het juiste moment zijn eigenlijk alles is om in de juiste gemoedstoestand te zijn," voerde hij aan. Gelukkige mensen (mensen met veel geluk) verhogen hun kans op toevallige ontmoetingen of ervaringen door interactie met een groot aantal mensen. Extraversie, blijkt volgens R. Wiseman, betaalt uit in kansen en inzicht als beloningen.
Werken deze trucs ook echt ? Ja:Na het identificeren van een groep mensen die zichzelf zien als ongelukkig , leerde hij ze de belangrijkste principes van geluk gedrag, met inbegrip van specifieke technieken. "Bijvoorbeeld, werd ze geleerd hoe ze meer open konden staan voor de mogelijkheden om hen heen, hoe routines te doorbreken, en hoe met ongeluk om te gaan door zich dingen erger voor te stellen. "tevens werden oefeningen opgenomen om kansrijke omstandigheden sterk verhogen, zoals het opbouwen en onderhouden van een netwerk van geluk, open staan voor nieuwe ervaringen, en het ontwikkelen van een meer ontspannen houding ten opzichte van het leven, evenals manieren om te luisteren naar ingevingen en geluk interacties te visualiseren. Na het uitvoeren van specifieke oefeningen voor een maand, gaven de deelnemers deze resultaten: "Die resultaten waren enorm: tachtig procent was gelukkiger en meer tevreden met hun leven en geluk.
Dus misschien bent u nog steeds een scepticus. Geef het toch een kans. Er zijn nog andere voordelen - geloven in geluk kan u meer plezier geven. Magisch denken is ook belangrijk voor het loslaten en het naar uw zin hebben. Een positieve correlatie tussen magische gedachten en het vermogen om plezier te vinden in het leven. Meer magie, meer plezier. (Zolang de realiteit binnen handbereik blijft.) "Die studenten die niet magisch zijn meestal niet degenen die genieten van naar feestjes gaan". "Om helemaal onmagisch te zijn is zeer ongezond."
naar boven:
© Copyright 2000- - J.P. van Hove -
Contact - Disclaimer - Privacy