terug menu geluksnummersinfo


Dankbaarheid

maakt gelukkiger:


Dank je wel. We zeggen het meermaals per dag. En het loont, want dankbaarheid maakt gelukkiger! We vroegen geluksexpert Hein Zegers hoe dat komt.

Van waar komt het gevoel dankbaarheid?

Hein Zegers: We zijn veel afhankelijker van anderen dan we vaak denken. Mijn boterham smeer ik zelf, maar heb ik ook zelf dat brood gebakken, het graan geoogst? We overschatten vaak onze eigen bijdrage aan de wereld en onderschatten het belang van anderen. Dankbaarheid helpt om ons aandeel realistisch in te schatten en om anderen het krediet te geven dat ze ook effectief verdienen.

Mensen zijn bij uitstek sociale wezens. Dankbaarheid is waarschijnlijk ontstaan als een soort sociaal smeermiddel. Jij doet iets voor mij, dan krijg ik een gevoel dat mij aanzet om iets voor jou te doen. Mooi toch, vind je niet?

Wie dankbaar is, voelt zich gelukkiger. Hoe komt dat?

Hein Zegers: Stel, je hebt jarenlang gespaard voor een nieuwe wagen, er naar uitgekeken en ervan gedroomd. Eindelijk is het zover en zit je aan het stuur van je fonkelende nieuwe wagen. Je voelt je de gelukkigste mens van de hele wereld. Maar denk je daar drie maand later nog aan als je in je nieuwe auto zit, bijna te laat bent voor een afspraak en nog langs de supermarkt moet? Tijdens de hele rit besef je niet 1 seconde dat dit dezelfde wagen is waar je drie maand geleden zo gelukkig mee was. Je bent gewend geraakt aan wat jou vroeger gelukkig maakte.

Dit verschijnsel heet 'hedonistische adaptatie'. We raken gewend aan gunstige omstandigheden. Zelfs al winnen we de loterij, we gaan deze meevaller snel gewoontjes vinden. Dit is overigens de reden waarom we dikwijls steeds meer en beter willen. Gelukkig bestaat er een uitstekend middeltje tegen hedonistische adaptatie. Dit wondermedicijn heet dankbaarheid. Door bewust dankbaar te zijn, beseffen we hoeveel geluk we eigenlijk wel hebben.

Dankbaarheid wordt ook een remedie tegen stress en depressies genoemd. Gaat dankbaarheid samen met een positieve ingesteldheid?

Hein Zegers: Klopt. Professor Robert Emmons heeft zijn hele leven gewijd aan het wetenschappelijk onderzoek rond dankbaarheid. Een aantal jaar geleden heb ik hem in Washington ontmoet. De resultaten van zijn onderzoek zijn duidelijk: depressieve mensen zijn tot bijna 50% minder dankbaar. Maar wanhopen hoeft niet, want dankbaarheid kun je leren. En door dankbaarder te worden, word je ook gelukkiger. Dankbaarheid en geluk gaan niet alleen samen, dankbaarheid is zelfs een bron van geluk. Ook dat is wetenschappelijk aangetoond

(Lees verder:plukjegeluk.be)

naar boven: lotto loterij geluksnummers menu

© Copyright 2000- - J.P. van Hove -
Contact - Disclaimer - Privacy