terug menu geluksnummersinfo

Hoe zit dat met Geluksnummers

in de Lotto - Loterijen:Randstedelingen bijgeloviger:

Zowel leeftijd als leefomgeving blijken van invloed op het geloof in geluksnummers. Jongeren in de leeftijd 18 tot 24 jaar hebben opvallend vaker (66%) een geluksgetal dan ouderen (46%) in de leeftijdscategorie 55 tot en met 65 jaar. Randstedelingen lijken bijgeloviger dan de rest van Nederland. Bijna zeventig procent van de Randstedelingen heeft een geluksgetal ten opzichte van gemiddeld 54 procent in de rest van het land. "Dit kan te maken hebben met de multi-etnische afkomst van een groeiend aantal randstedelingen", zegt Albert van der Zeijden, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. "Het is bekend dat Surinamers en Antillianen er meer in geloven dan de spreekwoordelijke 'nuchtere' Nederlanders. Ze durven er althans meer voor uit te komen." Opvallend is verder dat evenveel mannen als vrouwen een geluksgetal hebben.

Bijgeloof maakt gelukkiger:

Veel mensen in het onderzoek geven aan dat ze wel wat meer geluk kunnen gebruiken in hun leven. Maar bij mensen die relatief vaak een geluksgetal hebben - jongeren en Randstedelingen - speelt dit beduidend minder. Onder jongeren is de groep die uitkijkt naar meer geluk 16 procent kleiner dan onder ouderen. Geloof in geluksnummers lijkt dus echt gelukkiger te maken.

De 7 wordt vaak ingezet:

De meeste Nederlanders (36%) - zowel mannen als vrouwen - zetten hun geluksnummer in de eerste plaats in bij spelletjes en om de lotto te winnen. Ook werden het bepalen van een trouwdatum en het kiezen van een rugnummer bij sport genoemd.

Populairste geluksnummers - Top 3
1.Zeven (21%)
2. Dertien (13%)
3. Acht (10%)De zevenblijkt veruit het meest voorkomende geluksnummer (21%) in Nederland. Opvallend genoeg staat het 'ongeluksnummer' 13 op de tweede plaats van meest voorkomende geluksnummers.

Kracht van de zeven verklaard:
"De populariteit van de zeven in Nederland komt door de invloed van de Bijbel waarin de zeven een heilig getal is," zegt Albert van der Zeijden, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. "Verder krijgt een geluksnummer kracht door het geloof dat je er in hebt. Je wordt zelfverzekerder."

Prof. dr. Jan Hogendijk, hoogleraar Geschiedenis van de Wiskunde aan de Universiteit Leiden, schrijft: "Veel getallenmystiek heeft direct of indirect te maken met sterrenkunde. Dat zeven een heilig getal is, kan ten dele verklaard worden uit het feit dat er in de sterrenkunde [ooit] zeven zichtbare planeten waren: zon, maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus."

Prof. dr. Robert Tijdeman, hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Leiden en vooraanstaand onderzoeker in de getaltheorie zegt: "Geluksnummers zijn vooral zeldzame getallen. De magische getallen drie, zeven, elf en dertien zijn allemaal priemgetallen. Dat type getallen - alleen deelbaar door 1 of door zichzelf - is zeldzaam en daarom vinden we ze bijzonder. Je ziet in de handel bijvoorbeeld zelden een doosje met zeven artikelen. De aantallen die je koopt zijn meestal een samengesteld getal, zoals negen (drie x drie), acht (twee x vier) en zes (twee x drie). Het kan mogelijk ook te maken hebben met dobbelen. Dat is een heel oud spel, en statistisch gezien gooi je met twee dobbelstenen het vaakst een zeven.

Krasloten met Gouden 7
Het kraslot Gouden 7 heeft ooit Krasloten speciaal ontwikkeld rond de magische kracht van de zeven. Krassers maakten kans op de hoogste krashoofdprijs ooit (777.777 Euro)

De gegevens in dit persbericht komen voort uit een kwantitatief onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Het veldwerk is verricht met behulp van een webbased survey. De resultaten zijn gebaseerd op een steekproef van 600 respondenten en zijn representatief voor de Nederlandse bevolking tussen 18 en 65 jaar. Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling PR van De Lotto.

naar boven: lotto loterij geluksnummers menu

© Copyright 2000- - J.P. van Hove -
Contact - Disclaimer - Privacy