Lotto Uitslagen menuLotto Uitslagen 1974:lotto uitslagen 1974

1956:
Aavraag van de KNVB bij de overheid om een nationale Toto te organiseren

24 februari 1957:
De eerste Toto is een feit. Hierdoor houden de clubpools op te bestaan.

1959:
De Nederlandse Sport Federatie (NSF) wordt opgericht als overkoepelende organisatie voor de totale sport in Nederland. Samen met de KNVB richten zij in hetzelfde jaar de Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) op.

1961:
De SNS, alias de Lotto, krijgt twee vergunningen: 1 waarin deze optreedt namens de NSF en 1 namens het ComitÚ. De nieuwe Loterijwet treedt in werking. De SNS wordt nu formeel verantwoordelijk voor de sporttoto in Nederland. De winst gaat naar sport en goede doelen.

1964:
De wet op de Kansspelen vervangt de Loterijwet.

1968:
De hoofdprijs van Toto wordt verhoogd tot 500.000 gulden. De maximale inleg per deelnemer gaat naar zes gulden. Het resultaat is een grote omzetstijging van 38,8 miljoen in 1968 naar 75,6 miljoen gulden in 1969.

1971:
De SNS dient een aanvraag in voor een Lotto, als tegenhanger van de populaire Duitse variant.

In 1974 wordt die aanvraag gehonoreerd, dit spel valt samen met Toto en Lotto onder de SNS. Op zondag 1 september 1974 vond de eerste Lotto-trekking plaats. Tussen 1 september en 31 december van dat jaar wordt ruim 75 miljoen gulden omgezet. Hiervan komt 60 miljoen gulden binnen via de Lotto. 'Alle ballen verzamelen' werd al vrij snel een begrip in de Nederlandse samenleving. Bij de eerste trekkingen konden deelnemers naast geldprijzen ook een auto, een huis en... echt goud winnen.

Op geluksnummers.info vind je ruim een kwart eeuw Lottogetallen in vogelvlucht. Van 41 naar 45 ballen. En van een videorecorder als hoofdprijs naar de Jackpot van ? 5 miljoen of meer. vervolgens wordt in 1993 Lucky Ten, een dagelijkse Lotto, ge´ntroduceerd.

In 1993 geeft de overheid ook toestemming voor een instantloterij om Krasloten te verkopen. De stichting Nationale Instant-Loterij (NIL) wordt toegevoegd. De lancering van het allereerste Kraslot gebeurt op 9 mei 1994 en is een enorm succes. De eerste 32 miljoen loten zijn in vijf weken tijd uitverkocht.


In 1974 werd het spel in Nederland ge´ntroduceerd. Sindsdien is er iedere week een Lotto-trekking. De voorganger van de lotto in de tegenwoordige vorm treffen we aan in de tijd van de Renaissance in Italie, waar de mensen waren begonnen weddenschappen aan te gaan omtrent de uitslag van de magistraatsverkiezingen, de afloop van grote zeereizen, de sterfdag van een paus, de geboortedag van een kroonpretendent, e.d. Als kansspel, dat systematisch wordt vertoond, verschijnt de lotto in Genua in het jaar 1620, toen de onder nemende Benedetto Gentile, lid van de Grote Raad van Genua, op het idee kwam om de toentertijdse belangstelling van de burgers om een weddenschap aan te gaan, systematisch te doen rangschikken.(Meer...)

Bij de Nederlandse Lotto moet een deelnemer uit 45 getallen 6 getallen kiezen. Ook moet worden gegokt op de kleur van de ballen waarop de getallen staan. Als alle getallen en de kleuren goed zijn, wint de deelnemer de jackpot. De kans daarop is ongeveer 1 op 48 miljoen.


Contact - Disclaimer - Privacy
© Copyright 2000- - J.P. van Hove -